Het Melkmeisje (Kunst expositie Rijksmuseum)

Een van de bekendste schilderijen die Johannes Vermeer ooit geschilderd heeft, is misschien wel “Het Melkmeisje”. Johannes Vermeer legde in zijn werken veel scénes uit het dagelijks leven vast. Zo deed hij dit ook in dit werk. In het werk wordt een stoere keukenmeid afgebeeld. Dit is anders dan in andere werken, want in andere schilderijen benadrukte hij de elegantie en de schoonheid van keukenmeiden.

 

In het schilderij staat vrijwel alles stil naast het straaltje melk. De vrouw is als een imposant figuur afgebeeld, waarbij het iets lagere perspectief haar een monumentaal karakter geeft.

 

In het schilderij speelt licht een erg belangrijke rol. In het schilderij is te zien dat het zonlicht vanuit de linkerkant uit het raam komt. Het licht komt dus van de zijkant, je ziet dan ook dat bijna alles in het schilderij met kleine glimpjes van de linkerzijkant belicht is. Je ziet dit bijvoorbeeld op de jurk, op het brood in de mand en op de randen van de schaal en de kan. Naast dat er veel gebruik gemaakt is van licht is er ook gebruik gemaakt van schaduwen. Zo is de eigen schaduw van de vrouw goed te herkennen in het schilderij. Vermeer heeft bewust veel gebruik gemaakt van licht en donker om zijn compositie te versterken en de vrouw in de keuken duidelijk te positioneren. Om de vrouw nog beter te positioneren, heeft Vermeer gebruik gemaakt van een dunne witte lijn aan de rechter contour van het lichaam van de vrouw. Door deze lijn is de vrouw nog beter van de muur te onderscheiden.

 

In het schilderij is ook gebruik gemaakt van niet al te felle kleuren. Eigenlijk is alleen de jurk van de vrouw fel gekleurd. Voor de rest is alles redelijk donker gekleurd.

 

Ik vind het schilderij een erg mooi schilderij.  Ik vind het vooral erg mooi, omdat het schilderij zo levensecht lijkt. Zo lijkt het straaltje melk wat uit de melkkan komt wel echt te stromen en de broodkorsten lijken ook levensecht. Ook vind ik de manier waarop Vermeer de lichtstralen op het de vrouw en voorwerpen heeft laten vallen, erg mooi.

 

Het schilderij is te koppelen aan de stromingen: traditie en ambacht. Het is te koppelen aan traditie, omdat in het schilderij te zien is dat de vrouw op traditionele manier aan het koken is. Zo maakt de vrouw gebruik van traditioneel keukengerei, daarnaast draagt de vrouw ook traditionele kleding. Het schilderij is ook te koppellen aan ambacht, omdat in het schilderij te zien is dat de vrouw op ambachtelijke wijze aan het koken is. Ze gebruikt bijvoorbeeld een oude melkkan. 

Maak jouw eigen website met JouwWeb